Yemek yapmanın getirdiği zahmet yemeğin türüne göre değişse de kullanılan ürün çeşitliliği çoğu zaman her yemek için benzerdir. Örneğin; birçok yemeği pişirmek için yanmaz yapışmaz tencereler, tahta kaşık ya da karıştırma kaşığı, bıçak, kesme tahtası, baharatlık gibi pek çok gerece ihtiyaç duyabilirsiniz.
Baharatlık, sosluk ve yağdanlık gibi ürünler uzun süreli kullanıma uygun olsa da kalan mutfak gereçleri her yemek sonrası temizlenmelidir. Yemek pişirme amaçlı kullanılan mutfak gereçlerinin yanı sıra sunum ve servis için kullanılan tabak, çatal, kaşık, bıçak takımı gibi eşyaların da her yemek sonrasında temizlenmesi gerekir.
Mutfak gereçlerinde biriken yemek artıkları düzgün temizlenmediğinde bakteri oluşturabilir ve kişinin hasta olmasına sebep olabilir. Temizlik eylemi uzun vadede sekteye uğrarsa kişi istenmeyen ve daha büyük problemlerle karşılaşabilir. Mutfak araç gereçlerinin kullanım ve temizliğinde hassasiyet gösterilmesi gerekir.
Temizlik için öncelikli olarak su kullanılır. Ancak su tüketiminin bilinçsizce gerçekleştirilmesi hem doğal kaynakların tahribatına sebep olur hem de kişinin ekonomik açıdan zorlanmasına sebep olabilir. Peki, hem tasarruf hem de temizlik yapmak için ne yapmak gerekir?
Mutfak araç gereçleri sıklıkla temizlenen ürünlerdir. Bu sebeple, ürünlerin hızlı bir şekilde yıpranmaması için kaliteli materyal seçimi kritik önem taşır. Dayanıklı materyal yapısıyla mutfak eşyalarının popüler üreticilerinden olan Hisar markası, yemeğin serüvenine eşlik eder. Farklı yiyecekleri hazırlamak, pişirmek ve servis etmek için sunduğu geniş ürün yelpazesiyle müşterilerinin memnun etmeyi amaçlar.
Hisar markasının titizlikle ürettiği yanmaz yapışmaz tencereler, her mutfakta olması gereken ürünlerdendir. Yemek yapmak bazen komplike bir hal alabilir. Kişi aynı anda birden fazla yiyecek ile ilgilenmek durumunda kalabilir. Birçok kişi yemeğin hazırlık aşaması ve pişme aşamasını birleştirerek zamandan tasarruf etmeyi yöntem edinir.
Hisar Taurus 2 Parça Granit Döküm Sahan Set ürünümüzü sitemizden inceleyebilirsiniz.
Yemeğe ulaşmayı hızlandıran bu yöntem bazen sekteye uğrayabilir. Kişi tencereyi ocakta bıraktıktan sonra kesme tahtasına yönelerek yiyecekleri doğramayı sürdürebilir. Doğrama işlemi beklenenden uzun sürerse ya da tencere kontrolü atlanırsa tenceredeki yiyecekler yanabilir. Yanmaz yapışmaz tencereler, ısıyı kontrollü bir şekilde dağıtır ve yiyeceklerin yanmasını önler. Bu sayede hem yemek yaparken acele etme ihtiyacı hissetmeyebilir hem de yiyeceklerin lezzetini kaybetmeden tüketebilirsiniz.
Yanmaz yapışmaz tencerelerin bir diğer güzel özelliği de temizlik kolaylığı sunmasıdır. Yağ ve yemek artığının yapışmasını engelleyen tencere yüzeyi, temizlik işlemini kolaylaştırır. Ekstra akıtma yapmadan makineye yerleştirerek temizleyebileceğiniz yanmaz yapışmaz tencerelerle su tasarrufu sağlayabilirsiniz.
Mutfak, yiyeceğin tüm süreçlerinin geçtiği alandır. Bu sebeple su tüketimi evin diğer alanlarına oranla daha fazladır. Su, kullanımı sürekli olarak gerekli bir ihtiyaçtır. Ancak su tüketiminin aşırıya kaçması kuraklık tehlikesini artırır. Ayrıca, hane bazında bakıldığında ekonomik dengenin de bozulmasına sebep olabilir.
Mutfakta su tasarrufu yapmak için bazı püf noktalara özen göstermek yeterlidir. İlk olarak mutfakta kullanılan araç gereçlere önem göstermelisiniz. Farklı yiyeceklerin pişmesini kolaylaştıran tencere ve tavalar bulunur. Bu ürünler yalnız pişme işlemini kolaylaştırmaz aynı zamanda temizlik süreçlerine de destek olur.
Hisar pişirme grubundaki ürünleri inceleyerek ihtiyacınıza uygun tencere ve tavalara kolayca ulaşabilirsiniz. Düdüklü tencereler yiyeceklerin pişirme süresini azaltırken yemeğin lezzetini de artırır. Hem su hem enerji hem de zamandan tasarruf eden düdüklü tencereleri et yemekleri, çorbalar ve zeytinyağlı yemekler için kullanabilirsiniz.
Döküm tencere ve tavalar özellikle et yemekleri için gereklidir. Sıcaklığı koruyan ve etlerin kıvamında pişmesini sağlayan bu ürünler enerjiden tasarruf edilmesini sağlar ve kolay temizlenir. Granit materyal yapısına sahip tencere, yanmaz yapışmaz tencerelerdendir. Yemeğin tencereye yapışmadan pişmesine olanak sunan bu tencere modelleriyle lezzet ve tasarruftan ödün vermeden güzel yemekler yapabilirsiniz.
Hisar tencere çeşitlerinin yemeklerle uyumlu şekilde kullanılması su ve enerji tasarrufuna olanak sağlar. Peki, mutfakta tasarruf yapmak için başka neler yapılabilir?
Su her geçen gün tükenen kaynakların başında gelir. Kuraklığın önüne geçebilmek için birey olarak bilinçlenmeli ve gerekli önlemlerin herkes tarafından aynı oranda alınması gerekmektedir. Mutfakta bazı noktalara özen göstererek su tasarrufu yapmak mümkündür.
Yemek sonrasında çıkan bulaşıkları elde yıkamamaya özen göstermelisiniz. Bulaşık makinesine bulaşıkları yerleştirmeden önce akıtma işlemi gerçekleştirmemelisiniz. Tabaktaki yemek artıklarını çatal yardımıyla sıyırabilir, yanmaz yapışmaz tencereler kullanarak tencerelerin yağ ve artıkları tutmasını önleyebilirsiniz.
Hisar Milas Granit Grill Izgara Tava 28 cm ürünümüzü sitemizden inceleyebilirsiniz.
Zorlu lekelerin kolayca çıkması için bulaşıkları yumuşaması için sıcak su koyduğunuz bir kapta bekletebilirsiniz. Bulaşık makinesini düzenli bir şekilde dizmeli ve dolmadan çalıştırmamaya özen göstermelisiniz. Sebze ve meyveleri temizlerken musluğu açarak uzun süreler suyun altında tutmamalısınız. Bunun yerine su doldurduğunuz bir kap içerisinde sebze ve meyvelerinizi yıkayabilirsiniz.
Mutfakta su tasarrufuna imkan veren musluk başlıkları kullanmalısınız. Su arıtma sistemleri tercih edebilirsiniz. Bu sistemle birlikte hem içme suyuna ulaşımınız kolaylaşır hem tasarruf edebilirsiniz hem de içme suyu için sürekli olarak ücret ödemezsiniz.
Mutfaktaki muslukların tamir ve bakımı aksatılmamalı, musluk akıtıyorsa muhakkak yenilenmelidir. Bozuk musluklardan akan ufak birkaç damla gibi gözükse de uzun vadede çok fazla su israfına sebep olabilir.
Buzluktan çıkarılan donmuş bir yiyeceğin su altına çözülmesini beklemek yerine su koyduğunuz bir kapta bekleterek su tasarrufu yapabilirsiniz. Mutfakta muslukların kontrolü, yiyecek hazırlama süreçlerindeki dönüşümlü su kullanımı, yanmaz yapışmaz tencerelerle temizliğin kolaylaşması, bulaşık makinesi kullanımı gibi pek çok nokta su israfının önüne geçmenize yardımcı olur.
Peki, banyoda su tasarrufu yapmak için neler yapmak gerekir?
Su, sıklıkla mutfakta kullanılsa da farklı alanlarda da kullanım yoğunluğu artabilir. Bu sebeple evin her alanında tasarruf yapmak gereklidir. Tıpkı mutfakta olduğu gibi bazı ufak detayları değiştirerek banyoda da tasarruf yapmak mümkündür. Örneğin; mutfakta kullanılan kalitesiz tencereleri yanmaz yapışmaz tencerelerle değiştirmek temizlik işleminde kullanılan su, enerji ve zamandan tasarruf etmenize olanak sağlar.
Banyoda su kullanımı çeşitlendiren ve artıran pek çok eylem gerçekleştirilir. Günde birçok kez tekrarlanan el yıkamak, yüz yıkamak, diş fırçalamak gibi eylemlerde bilinçli hareket ederek su tasarrufu sağlayabilirsiniz.
Sifon kullanımlarına dikkat etmelisiniz. Gerekmediği durumlar için bütün sifon haznesini boşaltmamaya özen göstermelisiniz. Tasarruflu ve çift basmalı sifon sistemi tercih edebilirsiniz. Yeni bir eve taşınıyorsanız ya da banyoda tadilat yapmak istiyorsanız sifon sisteminizi tasarrufa uygun hale getirerek hem israfın önüne geçebilir hem de ekonomik açıdan giderlerinizi azaltabilirsiniz.
Duş sürelerini yettiği ölçüde kısarak su tasarrufu sağlayabilirsiniz. Saçınızı şampuanlarken ya da sabunlanırken suyu kapalı tutabilirsiniz. Duş esnasında su ısınırken akan soğuk suyu bir kova yardımıyla muhafaza edebilir, bitkilerinizi sularken ya da temizlik yaparken değerlendirebilirsiniz.
Musluklarınızı kontrol ederek damlatmadığından emin olmalısınız. Çamaşırlarınızı biriktirerek yıkamalı ve çamaşır makinesi tam dolmadan çalıştırmamalısınız. Ellerinizi, yüzünüzü yıkarken ya da dişlerinizi fırçalarken suyu açık bırakmamaya özen göstermelisiniz.
Önceki yazımızı https://www.hisar.com.tr/blog/icerik/ilk-defa-eve-cikanlar-icin-ev-gerecleri-listesi linkinden okuyabilirsiniz.