Bazen mutfakta küçük kazalar yaşanabilir. Pişirme süresini yanlış ayarlamış ya da ocağın altını kıstığınızı zannederken aslında açık unutmuş olabilirsiniz. Belki de her şeyi doğru ayarlamışsınızdır ama tam pişirme sırasında çocuğunuzla ilgilenmek ya da önemli bir telefona bakmak zorunda kalmış olabilirsiniz. Her ne olursa olsun bu gibi ufak dalgınlıklar sonucunda tencerelerinizin dibi tutabilir ve bu durum onları temizlemeyi epey zorlaştırır. Bu tip bir durumda rutin temizlik alışkanlıklarınızdan sıyrılıp farklı yöntemler denemek isteyebilirsiniz. Peki, dibi tutan tencere nasıl temizlenir? Yazımızda bahsedeceğimiz birbirinden pratik ve farklı yöntemlerle yanmış tencerelerinizi daha kolay temizleyebilirsiniz.
Karbonat, temizlikteki en büyük yardımcılarımızdan biridir. Dibi tutan tencereleri temizlemek için gönül rahatlığıyla karbonata başvurabilirsiniz. Dibi tutan ya da yanmış tencerenizi hemen ocaktan alın ve henüz sıcakken tahta bir kaşık kullanarak yanmış kalıntıları iyice temizleyin. Tahta bir kaşık kullanmanız, tencerenizi çizmemeniz açısından önem arz etmektedir. Tencereye zarar vermeden olabildiğince kazıyın ve ardından tencerenizi 1-2 kadar saat soğumaya bırakın.
Tencereniz oda sıcaklığına geldiğinde 1-2 çay bardağı (tencerenizin büyüklüğüne göre bu miktarı değiştirebilirsiniz) karbonat dökün. Tencerenin tabanını kaplayacak kadar da diyebiliriz. Daha sonra üzerine 3-4 bardak su ekleyin ve elde ettiğiniz bu karışımı tencereyi ocağa alarak kaynatmaya başlayın. Tencerenin içindeki karışım kaynarken dipteki kirler yumuşamaya başlayacaktır. Bu sırada ısıya dayanıklı ve yumuşak uçlu bir fırça yardımıyla kirleri temizleyebilirsiniz.
Karbonatı tencereden boşaltın ve yaklaşık 1 saat boyunca tencerenin oda sıcaklığına geri dönmesini bekleyin. Eğer hâlâ biraz leke kalmışsa bir temizlik süngerine 1 kaşık karbonat dökün ve bununla tencerenizi hafifçe ovalayın. Bu şekilde karbonat yardımıyla tencerenizi güzelce temizleyebilirsiniz.
Hisar tencere setleri ile lezzetli yemekler yapmak için granit tencere seti ürünlerimize göz atabilirsiniz.
Daha inatçı lekeler için karbonat yerine sirke de kullanabilirsiniz. Eğer dibi tutan tencereniz karbonat yardımıyla yeterince temizlenmediyse sirke kullanarak temizliği pekiştirebilirsiniz. Kullanacağınız sirkenin türü pek önemli olmasa da bu konuda en çok yardımı dokunacak olan sirke kesinlikle beyaz sirkedir.
Eğer sirkenizi aldıysanız gelelim dibi tutan tencereyi sirkeyle nasıl temizleyeceğimize.. Karbonat kullanarak yapılan temizlikteki gibi yine tahta bir kaşık yardımıyla yanmış ya da dibi tutan tencerenizin dibindeki kirleri mümkün olduğunca temizleyin. Daha sonra hâlâ lekeli olan bölgelerin üzerini de ihmal etmeyerek tencerenin tabanını kaplayacak şekilde bir miktar sirke dökün. Ardından ne kadar sirke kullandıysanız o kadar da su ekleyin. Daha sonra bu karışıma bir yemek kaşığı karbonat ekleyin ve karıştırın.
Tencereyi ocağa alın ve bu karışımınızı yaklaşık 15-20 dakika boyunca kaynatın. Bu sırada tencerenin dibinde bulunan ve kaynama sırasında yumuşamaya başlamış olan kirleri yine tahta kaşık ya da ısıya dayanıklı ve yumuşak uçlu bir fırça yardımıyla temizleyin. Bu sayede tencerenizi çizmeden kirleri temizlemeyi başarmış olacaksınız. Bu işlemlerin ardından tencereyi ocaktan alın ve soğumaya bırakın. İçindeki kirli karışımı boşaltın ve bulaşık süngeriyle son bir kez temizleyin. İşlem tamamdır.
Eğer karbonat ya da sirke yöntemlerini uygulamak istemiyorsanız veya evinizde bu malzemeler bulunmuyorsa ve acil bir çözüme ihtiyacınız varsa dibi tutan tencerenizin temizliğini deterjan ile gerçekleştirebilirsiniz. Hangi deterjanı kullanmanız gerektiği konusunda endişe etmenize gerek yok çünkü bulaşık deterjanı ya da toz çamaşır deterjanından birini tercihinize göre gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
Yanmış tencerenizi bu yöntemle temizlemek için tencerenize bir miktar deterjan ekleyin. Ardından deterjanın üzerini biraz geçecek kadar da su ekleyin ve tencerenizi ocağa koyarak karışımınızı kaynatın. Deterjanlı su kaynarken bir tahta kaşık ile yanık kısımları temizleyin. Daha sonra kaynayan suyu boşaltın. En son adım olarak ise bir sünger yardımıyla tencereyi son bir kez iyice temizleyin. Nihayet ise güzelce temizlenmiş tencerenizi dilediğiniz gibi kullanın.
Yanmış ya da dibi tutan tencerenizi limon ve tuz gibi oldukça basit ve pratik malzemeler kullanarak temizleyebilirsiniz. Üstelik bu yöntemde kaynatma ve soğutma gibi işlemlere de gerek kalmıyor ve temizlik çok daha kolay ve pratik bir hâl alıyor. Bu yöntemi uygulamak için sadece tencerenize bir yemek kaşığı tuz ve iki yemek kaşığı kadar da limon suyu eklemeniz ve bu şekilde yarım saat kadar beklemeniz yeterli.
Yarım saatlik beklemenin ardından bir temizlik süngeri yardımıyla fazla bastırmadan ve ovalayarak tencerenizi temizleyin. İşte bu kadar kısa ve basit! Bu yöntemi tek başına ya da farklı bir yöntem kullandıktan sonra sonucu yeterli görmediyseniz onun üzerinden geçmek için kullanabilirsiniz.
Bulaşık makinesi tabletlerinizi dibi tutan tencerelerinizi temizlemek için kullanabilirsiniz. Yanmış tencerenizi bulaşık makinesi tableti ile temizlemek için öncelikle tencerenin tabanına biraz su dökün ve kısık ateşte ısıtmaya başlayın. Ardından tencerenizi ocaktan alın ve tableti yanmış, kirli yerlerin üzerinde güzelce ovalayın. Son olarak sabunlu suyla yıkayın ve durulayın.
Yanmış tencerenizi her evde mutlaka bulunan bir malzeme olan alüminyum folyo ile ovarak rahatlıkla temizleyebilirsiniz. Tencerenizin yanmış kısımlarının üzerine bol miktarda kabartma tozu serpin ve üzerine biraz su ekleyin. Ardından bir miktar alüminyum folyoyu buruşturun ve tencerenizdeki tüm yiyecek parçaları ile lekeli alanlar temizlenene kadar iyice ovalayın. Son olarak da tencereyi sabunlu ılık suyla yıkayın.
Yanmış ya da dibi tutmuş tencerenizin içini bu saydığımız yöntemlerden biri ya da bazılarıyla temizlediniz ve yanmış lekelerden kurtuldunuz. Peki, yanmış tencerenin dış kısmında oluşabilen siyah-kahverengi lekeleri nasıl temizleyebilirsiniz? Yanmış tencerenin dış kısmında oluşan siyah-kahverengi lekelerden kurtulmak için de uygulayabileceğiniz bir yöntem var. Bunun için öncelikle tencerenizin soğumasını bekleyin. Oda sıcaklığına gelecek kadar soğuyan tencerenin dış tarafında bulunan lekelerin üzerine bir miktar karbonat serpin. Kullanacağınız paslanmaz çelik tencere seti ile tencerenizde bulunan lekelerin üzerine karbonat eklediğinizde lekeler kaybolacaktır.
Temizlik sırasında kullanacağınız bulaşık süngerinin üzerine de 1 yemek kaşığı karbonat koyun. Ardından ise bir limonun yarısını kesin ve suyunu süngerin üzerine sıkın. Süngeriniz anında köpürmeye başlayacaktır. Artık bu süngerle lekeli bölgeleri temizlemeye başlayabilirsiniz. Tabii ki tencerenizi çizmemek için fazla bastırmayın ve dikkatlice ovalayın.
Bu yöntemle lekelerin büyük bir kısmı çıkacaktır ancak eğer hâlâ biraz leke kaldıysa başka bir tencerenin içine biraz sıcak su koyun. Sonra üzerine 3-4 yemek kaşığı kadar karbonat ekleyin. Ardından lekeli tencerenizi, lekeli kısımları bu karışıma temas edecek şekilde, karışımın içinde bulunduğu tencereye yerleştirin. En az 3-4 saat kadar bu tencerenin içinde bekletin. Ardından 3-4 saatin sonunda artık iyice yumuşamış olan lekeleri temiz bir sünger yardımıyla çıkarabilirsiniz.
Birbirinden kolay ve pratik temizlik yöntemlerini sizlere anlatsak da elbette kimse bu uğraşı vermek istemez. Hisar yanmaz yapışmaz tencere seti kullanarak bu sorunu ortadan kaldırabilir ve ufak dalgınlıkların bedelini temizlik ile ödememiş olursunuz. Her bütçeye uygun ve indirimli yanmaz yapışmaz tencere setlerimize sitemizden kolayca ulaşabilirsiniz.
Bu yazımızda dibi tutan tencere nasıl temizlenir konusuna değindik. Bir önceki yazımıza https://www.hisar.com.tr/blog/icerik/sofra-sunumlari-icin-sik-yemek-masasi-aksesuarlari linkinden ulaşabilirsiniz.