Yemek yeme alışkanlıkları pek çok farklı faktöre bağlı olarak değişebilir. Bu faktörlerin bir kısmı kişisel özelliklerle bağlantılı olarak çeşitlenir. Yaşanan coğrafya ve içerisinde bulunulan mevsim gibi birtakım faktörler ise herkesin yeme alışkanlıklarını etkiler. Mevsimler ve beraberinde getirdiği hava şartları yiyeceklerin oluşum süreçlerini etkileyen en önemli etmendir. Bu sebeple sebze ve meyveler mevsimlere göre çeşitlenir.
Mevsiminde ve taze yiyecek tüketmek hem daha sağlıklı hem de daha ekonomiktir. Kış sebzeleri, soğuk hava şartlarında da yetişebilen yiyeceklerdendir. Havanın soğuk olduğu kış aylarında kişinin soğuğa ve mikroplara karşı direncinin artması için mevsimindeki sebzeleri tüketerek sağlıklı öğünler oluşturması önerilir.
Meyve ve sebze tüketiminin öğünlere dengeli dağılması önemlidir. Ayrıca, pişirme şekilleri de yiyecekten alınan yararı etkileyecektir. Hisar markasının pişirme grubu ürünleriyle damak zevkinize uygun sağlıklı kış yemekleri hazırlayabilirsiniz. Peki, kış sebzeleri nelerdir?
A, B1, B2, C, E vitaminleri, potasyum, kalsiyum ve magnezyum deposu olan karnabahar oldukça faydalı kış sebzelerinin başında gelir. Vücutta kalp damar rahatsızlıklarının oluşmasını önleyen karnabaharın obeziteyi de engelleyici etkisi mevcuttur. Ayrıca, hafif bir yiyecek olması, et ve sebze çeşitleriyle rahatlıkla kombinasyon yapılabilmesi ile formuna dikkat eden kişiler için de tercih edilebilir bir seçenektir.
İçerisinde bol miktarda A, B, C, E vitamini bulunduran brokoli sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasını destekler. Kolesterolü dengeleyici etkisi bulunur. Antioksidan özelliği ile bağışıklık sistemini güçlendirir. Salatalardan çorbalara pek çok yemek alternatifine sahip olan brokoli, düşük kalorili kış yiyeceklerindendir.
A vitamini yönünden zengin olan kereviz B, C, E ve K vitaminlerini de barındırır. Mide ağrılarına ve idrar yolu enfeksiyonuna faydalı olan kereviz, kalorili beslenmeyi tercih edenler için lezzetli seçenekler oluşturur.
Kış sebzelerinden biri olan lahana, bilhassa beyaz lahana kansızlığın giderilmesine yardımcı olurken kanın temizlenmesine de katkı sağlar. Sarmasından yemeğine pek çok çeşidi ile kış sofralarında yerini alan lahana, doğal idrar söktürücüdür. Demir, kalsiyum gibi vücuda gerekli minerallerin yanı sıra A, B6 ve C vitaminlerini içeren pırasa tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur.
Göz sağlığını da destekleyen pırasa pek çok sebze ile kombinasyon oluşturabilir. Vitamin deposu olan ıspanak demir yönünden de oldukça zengin sebzelerdendir. Kemikleri güçlendiren ıspanak yara ve yanıkların da daha kolay iyileşmesine destek olur. Sonbahar ortasından itibaren ulaşabileceğiniz bal kabağı doğal antibiyotik etkisi gösteren sebzelerdendir. Dolaşım sistemini desteklerken cilt sağlığını da korur.
Vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olan havuç göz sağlığına da iyi gelen sebzelerin başında gelir. Ispanak gibi pazı da demir ve vitamin yönünden zengin bir sebzedir. İştahsızlığa iyi gelir. Düzenli tüketimi unutkanlığa iyi gelen pazıyı kış sofralarında sıklıkla tüketebilirsiniz. Hisar markasının ürünleriyle sebzeleri besin değerlerini koruyarak hazırlayabilirsiniz.
Pek çok yararı bulunan kış sebzelerinden maksimum fayda elde etmek için tüketim aşamasında bazı püf noktalara dikkat edebilirsiniz. Birkaç temel detaya özen göstererek hem sağlıklı hem de lezzetli öğünler oluşturabilirsiniz.
Kış sebzelerini doğrarken aşırı küçük kesimler yapmaktan kaçınmalısınız. Bu sebzeleri doğal halleriyle tüketmek besin değerlerinin korunmasına yardımcı olur. Taze haliyle tüketilebilen havuç, ıspanak gibi sebzeleri mümkün olduğunca pişirmeden tüketmelisiniz.
Kişinin mikroplara karşı direncinin artması için özellikle kışın kurulan sofralarda salata bulunmalıdır. Taze haliyle kullanılabilen sebzeleri salatalara ekleyerek hem sebzelerin besin değerlerini koruyabilir hem de salataları çeşitlendirebilirsiniz. Sebzeleri pişirmeyi tercih ediyorsanız besin değeri kaybını en aza indirecek pişirme yollarını deneyebilirsiniz. Buharda pişirerek sebzelerin vitamin kaybına uğramasının önüne geçebilirsiniz. Buharda pişirdiğiniz sebze yemeğini Hisar markasının servis tenceresiyle şık bir şekilde sunabilirsiniz.
Hisar Milano Masa Servisi Dikdörtgen Gold ürünümüze sitemizden ulaşabilirsiniz.
Haşlama yöntemi ile sebze yemekleri tüketecekseniz sebzeleri kaynar suya çok fazla maruz bırakmamalısınız. Sebze ve su ölçülü olmalıdır. Ayrıca, uzun süreler kaynayarak pişen sebzelerin rengi değişmeye başlar. Sebzeler sarımtırak ve koyu bir renk alabilir. Sebzeleri tüketirken yanına kış meyvelerini de ekleyerek öğün alternatiflerinizi çeşitlendirebilirsiniz. Limon, mandalina, portakal gibi C vitamini yönünden zengin kış meyvelerinizi ara öğünlerinize ekleyebilir ya da yemeklerinize katarak değerlendirebilirsiniz.
Kış sebzelerini kullanarak yapabileceğiniz pek çok tarif mevcuttur. Pırasa, patates, havuç ve soğan kullanarak kış çorbası yapabilirsiniz. İçerisine tavuk suyu ekleyerek çorbanın lezzetini artırabilirsiniz. Karnabahar, kereviz, pırasa ve lahana kullanarak kış güveci yapabilirsiniz.
Karnabaharı farklı damak tatlarına da uygun hale getirmenin birçok yolu var. Bunlardan ilki fırında peynirli karnabahar tarifini uygulamak olabilir. Beğenilere bağlı olarak kıyma ya da kuşbaşı et ekleyerek yemeği daha lezzetli bir hale getirebilirsiniz.
Kış sofraları için et tüketmeyi tercih etmeyenlerin de rahatlıkla yiyebileceği ıspanaklı lazanya yapabilirsiniz. Kahvaltı sofralarına pırasayı eklemenin en basit yolu, yumurtalı pırasa yapmak olabilir. Tarifin hızlı ve pratik olması öğünlerinize sebze eklemeyi kolaylaştırabilir. Hisar markası yemeğin hazırlık sürecinden servis sürecine değin ürettiği mutfak araç gereçleriyle yemeğin serüvenine eşlik eder. Böylece, en zorlu yemekleri bile kolayca hazırlayabilirsiniz.
Karnabaharı baharatlarla kızartıp ara öğün ya da aperatif haline getirebilirsiniz. Kerevizi fırınlayarak tüketebilirsiniz. İsteğe bağlı olarak kaşar ekleyebilirsiniz. Bilhassa çocuklara sebze yemeği yedirmekte zorlanıyorsanız sebzeleri makarna ile birleştirerek servis etmeyi deneyebilirsiniz.
Farklı tatları denemeye açıksanız pirinç pilavına bal kabağı ekleyerek ana öğün oluşturabilirsiniz. Kışın kolayca hazırlanan tariflerin başında ıspanaklı arpa şehriye gelir. Çok hafif bir alternatif olan ıspanaklı arpa şehriyeyi yapmak için ıspanakları kavurduktan sonra pişirdiğiniz arpa şehriye ile birleştirmeniz yeterlidir. Lor peyniri ile süsleyerek servis yapabilirsiniz.
Kış sofralarına avlanma mevsimi geçmeden çinekop eklemelisiniz. Hisar marka döküm tavada pişirdiğiniz çinekop ile lezzetli ve sağlıklı bir akşam yemeği hazırlayabilirsiniz.
Gözde kış sebzelerinden biri olan pırasayı rahatlıkla tüketebilmek için zeytinyağlı yemeğini yapabilirsiniz. Zeytinyağlı pırasa yemeği lezzetli bir ana öğün ve sindirimi kolay bir yemek olmasının yanı sıra düşük kalorili olmasıyla da öne çıkar. Zeytinyağlı pırasa yapmak için gerekli malzemeler:
Damak zevkine bağlı olarak içeriğine patates, soğan gibi sebzeleri ekleyebilirsiniz. İlk olarak pırasaların dış kabuklarını soymalı ve bol suda yıkamalısınız. Pırasaları verev şeklinde doğramalısınız. Havuçların kabuklarını soyduktan sonra boyuna ikiye bölmelisiniz. Pırasaların boyutuyla orantılı olarak havuçları doğramalısınız. Hisar markasının geniş tabanlı granit tenceresine pırasa ve havuçları eklemelisiniz.
Hisar Milas Granit Wok Tava 28cm ürünümüze sitemizden ulaşabilirsiniz.
Pirinçleri yıkadıktan sonra suyunu iyice süzmeli ve sebzelerin üzerine ilave etmelisiniz. Yarım çay bardağı zeytinyağını ekledikten sonra kavurmalısınız. Portakal suyu, limon suyu ve suyu karıştırdıktan sonra tencereye eklemelisiniz. Toz şeker ve tuzu da ekleyerek karıştırmayı sürdürmelisiniz. Kalan zeytinyağını da sebzelerin üzerine gezdirdikten sonra tencerenin kapağını kapatmalısınız. kısık ateşte 20- 25 dakika aralığında pişirmelisiniz. Ilık ya da soğuk servis edebilirsiniz. Limon dilimleri ekleyerek tabağınızı süsleyebilirsiniz.
Önceki yazımızı https://www.hisar.com.tr/blog/icerik/cayinizin-yaninda-en-iyi-gidecek-kek-tarifi linkinden okuyabilirsiniz.