Yemek yemek rutin olarak gerçekleştirilen en eski eylemlerdendir. Gelişen dünyada yemek yemek bir ihtiyaç olmanın ötesine geçmeye başlar. Yemek yeme kuralları, sofra adabı, kaşık çatal bıçak düzeni, yemeklerin gastronomik ilişkisi, yemeğin şekli ve sunumu, masanın süslenmesi gibi ek istekler yemek yeme ihtiyacına kanalize olarak bir kültür oluşturur. Oluşan yemek yeme kültürü büyük kitlelerin beğenisini kazandığından her çağın kendine ait farklı yeme şekilleri ve alışkanlıkları oluşmuştur.
Kullanıcıların ihtiyaçlarını önemseyen ve çeşitli beklentilerini de karşılayabilmeyi hedefleyen Hisar markası, mutfak araç gereçleri tasarlar. Yemeğin hazırlanmasından sunumuna varana kadar yiyeceğin serüvenine eşlik eden ürünlerle lezzetli yemekler ve şık sofralar hazırlayabilirsiniz. Çatal, kaşık, bıçak grubu, sofra grubu, pişirme grubu gibi çeşitli kategorilere ayrılan gereçlere uzun vakitler harcamadan kolayca erişebilirsiniz.
Ev, ofis ya da restoranda tercih edebileceğiniz ürünlerin her üründen çeşitli sayıda bulunan paketleri bulunur. Misafirler her türlü davet ve etkinlikte masa düzenine önem verirler. Bu sebeple hem tanıdıklarınızla samimi bir yemek yerken hem de bir davet verirken kaşık, çatal bıçak düzenini oluşturmalısınız. Peki, kaşık, çatal bıçak düzeni nasıl olmalı?
Kaşık çatal bıçak düzeni, kullanım amaçları göz önünde bulundurularak dıştan içe doğru yerleştirilmelidir. Tabaklar da servis tabağı, yemek tabağı, ekmek ve salata tabağı olarak masaya eklenmelidir. Yemek menüsüne dahil olan farklı yiyecekler ve sunum şekilleri bulunuyorsa uygun tabaklar sayılan tabaklara ilave edilmelidir. Tabaklar yerleştirilirken boyut dikkate alınmalıdır.
İster kalabalık sofralarla isterse küçük gruplarla yemek yenecek olsun; davet vermek özen gerektiren bir iştir. Masaya konulan yemek takımında her parça doğru yere yerleştirilmelidir. Böylece, yemek yemek rahat ve kolay bir hal alır. Ayrıca, düzenli bir masa göze de hitap ederek yemek yiyenlerin takdirini kazanır.
Masaya bir yemek takımı kurarken kaşık çatal bıçak düzenine dikkat etmek oldukça önemlidir. Yemek için kullanılacak çatal tabağın soluna, yemek bıçağı ise tabağın sağına konmalıdır. Yemek kaşığı tabağın sağına ve bıçağın dışına yerleştirilmelidir. Balık çatalı yemek tabağının sol tarafında çatalın dışına doğru konmalıdır. Balık bıçağı ise yemek bıçağının dışında sağ tarafta durmalıdır. Meze çatalı yemek tabağının solunda, diğer çatalların dışında durmalıdır. Meze kaşığı ise tabağın ön kısmında bulunmalıdır. Çerez ve tatlı çatalı tabağın ön kısmında bulunmalı ve sapı sola doğru durmalıdır.
Çerez ve tatlı bıçağı yine ön kısımda durmalı ve keskin kısmı tabağa doğru olacak şekilde yerleştirilmelidir. Tabağın sol ön kısmına su bardağı yerleştirilmelidir. Şarap kadehi su bardağının sağında bulunmalıdır. Rakı bardağı su bardağı ile aynı hizaya konmalıdır.
Tuz ve baharatlıklar iki servis tabağı arasına yerleştirilmelidir. Yağ ve sirke masanın ortasına yakın konumlandırılmalıdır. Hardal, mayonez ve diğer soslar yağ ve sirkeye yakın olacak şekilde çapraz konmalıdır. Salata tabağı servis tabağının ilerisine, sol kısma yerleştirilmelidir. Meyve ve ekmek tabağı ortaya konmalıdır. Çiçek, mum ve süslemeler masanın tam ortasında yer almalıdır. Peçeteler servis tabağının solunda durmalıdır. Hisar markasının çatal kaşık bıçak grubu ürünleriyle sofranızı kurabilir, masa ve servis aksesuarlarıyla masanızı süsleyebilirsiniz.
Keyifli bir akşam geçirmek için verdiğiniz davette bazı detayları göz önünde bulundurmanız gerekir. Masa düzeni, çatal bıçak düzeni, servis sırası ve yemek sırasını önemseyerek oluşturulan sofralar hem ev sahibi hem de misafire rahatlık sağlar. Yemek öncesinde ev sahibi davetlilerinin masanın neresinde oturacağını belirlemesi kargaşayı önleyebilir. Birbirini tanıyan ya da birbirinin muhabbetinden keyif alabilecek kimseler yan yana oturabilir.
Servisi yapan kişi, servise sağındaki kişiden başlayabilir. Bunlar davet veren kişinin gözetebileceği durumlardır. Ayrıca, davetlilerin de özen göstermesi gereken noktalar bulunur. Servisi yapan kişi ev sahibi değilse ev sahibinin sağında oturan kişiden başlayarak servis yapılabilir. Böylece, servis soldan devam eder ve son olarak ev sahibine servis yapılır. Servisi yapan kişinin elinden bir şey alınmamalıdır. Bir şey istenecekse kısık sesle talep edilebilir.
Tatlı servis edilmeden önce masa muhakkak temizlenmelidir. İçki istenmediğinde söylenmesi gerekir. Kadehin el ile kapatılması ya da ters çevrilmesi hoş karşılanmayabilir. Servis esnasında ısrarcı davranılmamalıdır. Yapılan yemeğin türüne göre serviste ikinci kez istenip istenmediği sorulabilir. Uzun sofralarda baharat, sos ve yağlar herkes için ulaşılabilir olmalıdır. Hisar markasının sunduğu tuz, biber ve yağlık setleri ile sosları rahatlıkla taşıyabilirsiniz. Kalabalık sofralar için birkaç tane edinebilirsiniz.
Yemeği yerken bıçak kullanılması gerekiyorsa çatal sol elle tutulmalıdır. Bıçağı sağ elle tutarak ve işaret parmağıyla bıçağın sırtına bastırılarak kesme işlemi yapılmalıdır. Bıçak ya da çatal kullanıldıktan sonra masa örtüsü ile temas ettirilmemelidir. Yemek bittikten sonra çatal bıçağınızı tabağın yanına ya da içine bırakabilirsiniz.
Kaşık da bıçak gibi kullanılmalıdır. Çatallar farklı boyutlara sahiptir. Çerez ve salata için kullanılan çatallar yemek çatalından daha kısadır. Salata yemekle birlikte servis edilecekse salata çatalı yemek çatalının iç tarafına, yemek tabağının soluna konmalıdır. Balık çatalı balık ve balık gibi yumuşak yapıdaki yiyecekleri dağılmadan yemek için kullanılır. Yemek çatalından daha kısa ve düz olan balık çatalı kaşığın sağına konmalıdır. Tatlı kaşığı, tatlı tabağının içerisine yerleştirilmelidir. Kişinin rahatça alabilmesi için, servis çatal ve kaşıkları servisi yapılacak yemek tabaklarına konmalıdır.
Çatal bıçak düzenine önem gösterirken zamanlamaya da dikkat edilmelidir. Davetlilerin önüne üç adetten fazla kaşık, çatal ve bıçak konmamalıdır. Gerektiği zaman dilimlerinde bu servisler kaldırılarak yeniden kaşık çatal bıçak düzeni oluşturulmalıdır. Resmi olmayan davetlerde peçeteler çatalların soluna konabilir. Resmi davetlerde ise servis tabağının içine konmalıdır. Dekoratif bir peçete sunumu tasarlandıysa peçete tabağın soluna ya da önüne yerleştirilebilir. Peçete sağ üst köşesinden tutarak açılmalıdır. Dizlerin üzerine yerleştirilen peçeteyi yemek sonunda katlayarak tabağın sağına koyabilirsiniz. Nezaket kuralları gereği buruşturarak konulmamalıdır.
Tabakların düzeni de kaşık çatal bıçak düzeni kadar önemlidir. Üst üste çok fazla tabak koymak yemek yemeyi zorlaştırabilir. Birkaç detaya sadık kalarak herkesi memnun eden sofralar düzenlemek mümkündür. Yemeğin yapısına göre tabakların ısıları da değişmelidir. Soğuk yenecek yemek soğuk tabakta, sıcak tüketilmesi gereken yemek ısıtılmış tabakta servis edilmelidir. En alta servis tabağı yerleştirilmelidir. Servis tabağı masanın başladığı noktadan 1- 2 santim uzağa konmalıdır.
Tabak ve sandalye birlikte konumlandırılmalı; tabağın orta çizgisi sandalyenin ortasına gelmelidir. Ana yemek tabağını servis tabağının üzerine yerleştirilmelidir. Ara sıcak ve çorba kasesi üst üste ana yemek tabağına konmalıdır. Salata tabağı çatal bıçak düzeni yapıldıktan sonra daha rahat yerleştirilebilir. Salata tabağı servis tabağının sol üst köşesine gelecek şekilde konumlandırılmalıdır. Salata tabağı yoksa yerine ekmek tabağı konmalıdır. Sofrada salata tabağı bulunuyorsa sağ tarafına ekmek tabağı yerleştirilebilir. Bazı yemeklerin yenmeye uygun olmayan kısımları bulunur. Menünüzde bu tarz bir yiyecek bulunuyorsa muhakkak kemik tabağı eklemelisiniz. Salata tabağının sol tarafına konan kemik tabağına çekirdek, kemik, kılçık gibi çöpler atılabilir.
Bu yazımızda sizlere çatal bıçak düzeni nasıl olmalı sorusuna cevap verdik. Bir önceki yazımıza https://www.hisar.com.tr/blog/icerik/davet-sofrasi-hazirlarken-dikkat-edilmesi-gerekenler linkinden ulaşabilirsiniz.