Ramazan ayında pek çok alışkanlık ibadet anlayışının gerektirdiği biçimde şekillenir. Sabah, öğlen ve akşam olan klasik öğün anlayışı yerini sahur ve iftar vakitlerine bırakır. Mide sağlığını korumak için ramazan ayı süresince dengeli beslenmek gerekir. Uzun saatler aç kaldıktan sonra bir anda ağır yemeklerle karnı doyurmak rahatsızlık hissi verebilir.
İftar sofrasında çorba tarifleri yapabilirsiniz. İftar yemeğine mideyi yormayan çorba çeşitleri ile başlanabilir. Çorba içildikten sonra bir süre beklenebilir ve sonrasında ana yemeğe geçiş yapılabilir. Böylece sindirim sürecini zorlanmadan tamamlayabilirsiniz. Hisar markasının pişirme grubu ürünlerini kullanarak çorba tariflerini kolayca hazırlayabilirsiniz.
Hem soğuk hem de sıcak şekilde tüketilebilen yayla çorbası iftar için tercih edebileceğiniz çorba tariflerindendir.
Yayla çorbası yapmak için gerekli malzemeler:
Terbiyesi için:
İlk olarak pirinçleri iyice yıkamalısınız. Nişastasından arındırdığınız pirinçleri suda yumuşayıncaya kadar haşlamalısınız. Bu sırada çorbanın terbiyesini yapmak için derin bir kasede yoğurt, yumurta sarısı ve unu karıştırmalısınız. Pişen pirinçlerin üzerine et suyunu ilave etmelisiniz. Et suyu kullanmayı tercih etmiyorsanız sıcak su kullanabilirsiniz. Bu sudan bir kepçe alarak terbiyeye eklemelisiniz. Oluşturduğunuz bu karışımı çorbaya dökmelisiniz ve güzelce kaynatmalısınız. Kaynadıktan sonra tuz eklemelisiniz. Tuzu ekledikten sonra beş dakika daha kaynatıp ocağı kapatmalısınız.
Yayla çorbasının sosunu hazırlamak için Hisar markasının yanmaz yapışmaz tavalarından destek alabilirsiniz. Tereyağını tavada kızdırdıktan sonra naneyi üzerine eklemeli ve özdeşleşinceye kadar birkaç dakika karıştırmalısınız. Sosunuzu tencereye dökebilir ya da tabaklarla ayrıca servis edebilirsiniz. Yayla çorbası bekledikçe koyulaşabilir. Birkaç günlük çorba yaptıysanız servis öncesi sıcak su ilave ederek çorbanın kıvamını ayarlayabilirsiniz.
Hisar Etna Multi Granit Siyah 26 cm Tava ürünümüze sitemizden ulaşabilirsiniz.
Sofraların vazgeçilmez çorba tariflerinden olan kırmızı mercimek çorbası ile iftar menüsüne iyi bir başlangıç yapabilirsiniz. Geniş bir damak zevkine hitap eden kırmızı mercimek çorbası ile misafirlerinizin de beğenisini kazanabilirsiniz. Kırmızı mercimek çorbası yapmak için gerekli malzemeler:
Soğanı küp şeklinde doğramalısınız. Hisar markasının paslanmaz çelik tencerelerinden yardım alarak doğradığınız soğanları sıvı yağ ile birlikte iyice kavurmalısınız. Sonrasında un eklemeli ve kavurma işlemini sürdürmelisiniz. Çorbanın kırmızı tonlarında bir renk almasını istiyorsanız bu aşamada salça ilave etmelisiniz. Daha koyu bir renk istiyorsanız salçanın miktarını artırabilirsiniz. Çorbanın kırmızı renkli olmasını tercih etmiyorsanız salçayı eklemeyebilirsiniz. Mercimekleri iyice yıkadıktan sonra süzmelisiniz. Havucu küçük küpler halinde doğramalısınız.
Mercimek ve havucu tencereye eklemelisiniz. Üzerine su ekledikten sonra karıştırmalı ve tencerenin kapağını kapatmalısınız. Kırmızı mercimek çorbası kaynayana kadar ocak orta ateşte kalmalıdır. Kaynadıktan sonra havuç ve mercimek yumuşayana kadar kısık ateşte pişirmeye devam etmelisiniz. Çorba kısık ateşteyken ara ara karıştırmalısınız.
Pişme işlemi tamamlandıktan sonra blender yardımıyla çorbanın iç karışımını iyice ezmelisiniz. Karabiber, kimyon ve tuz ekledikten sonra karıştırmalı ve beş dakika kadar tekrar pişirmelisiniz. Kıvamı size göre koyu gelirse kademeli olarak su ilave ederek biraz daha kaynatabilirsiniz. Küçük bir tavaya tereyağını alıp kızdırdıktan sonra kırmızı toz biberi üzerine eklemelisiniz. Kırmızı mercimek çorbasını kaseye aldıktan sonra üzerine sos gezdirerek servis edebilirsiniz. Çorba tarifleri ile sos, limon gibi ek lezzetler kolayca uyum sağlar.
Hisar Mercury Gold İkili Ballık Reçellik Takımı ürünümüze sitemizden ulaşabilirsiniz.
Hisar markasının sosluk ve yağdanlıklarını kullanarak sofraya limon suyu koyabilir ya da servis tabaklarına limon dilimi ekleyebilirsiniz.
Çorba tarifleri lezzetlerinin yanı sıra diğer yemeklere oranla daha hızlı hazırlanabilmeleriyle de öne çıkar. Çorbalar arasında da hazırlama süresi daha kısa olan çorbalar bulunur. Şifa deposu ezogelin çorbası hem lezzetli hem de pratik çorba tariflerindendir. Ezogelin çorbası yapmak için gerekli malzemeler:
Çorba tarifleri uygularken malzemeleri öncesinde hazırlamak pişirme işlemini hızlandırabilir. Ayrıca, malzeme unutmanın da önüne geçer. Çorbayı rahatça pişirebilmek için tüm malzemeleri ve suyu alabilecek ölçüde bir tencere seçmelisiniz. Ezogelin çorbası yapmak için soğan ve sarımsağı küçük parçalar halinde doğramalı ve ayçiçek yağı ile iyice kavurmalısınız.
Üzerine tereyağı, biber ve domates salçasını da eklemeli ve kavurmaya devam etmelisiniz. Mercimek, pirinç ve bulguru yıkamalı, süzdükten sonra tencereye ilave etmelisiniz. Karabiber, nane, kırmızı toz biber ve tuzu ekledikten sonra iyice karıştırmalısınız. Tencereye iki buçuk litre suyu ilave etmelisiniz. Ocağın altını kısıp yarım saat pişirmelisiniz. Belirli aralıklarla karıştırmalısınız.
Ocağın altını kapatmadan tencereye bir limon sıkmalı ve karıştırmalısınız. İsteğe bağlı olarak su ekleyebilir ve çorbanın kıvamını değiştirebilirsiniz. Su eklerseniz çorbayı tekrar kaynatmanız gerektiğini atlamamalısınız. Hisar markasının servis aksesuarlarıyla çorbanızı şık bir şekilde sunabilirsiniz.
Buğdaylı soğuk çorba olarak da bilinen yaz çorbası yapımı hızlı ve kolay çorba tariflerindendir. Soğuk tüketilmesiyle özellikle sıcak yaz günlerinin kurtarıcı çorbalarındandır. Yaz çorbası yapmak için gerekli malzemeler:
Bir önceki geceden nohut ve buğdayı ıslatmalısınız. Sabah ilk olarak her ikisinin de suyunu süzmelisiniz. Ardından farklı tencerelerde tekrar suya koyup yarım saat haşlamalısınız. Haşlama işlemi sonlanınca suyunu süzmeli ve soğumaya bırakmalısınız. Derin bir karıştırma kasesinin içinde yoğurt ve tuzu çırpmalısınız. haşladığınız nohut ve buğdayı kaseye ekleyerek karıştırmalısınız. Üzerine yavaş yavaş iki su bardağı soğuk suyu ilave etmelisiniz.
Çorba kıvam alana kadar karıştırmayı sürdürmelisiniz. Sarımsak ve dereotunu ilave etmeli ve tekrar karıştırmalısınız. Yaz çorbasını bir saat buzdolabında beklettikten sonra servis edebilirsiniz. Yaz çorbası, mevsim salata, tavuk sote ve meşrubatla menü oluşturabilirsiniz.
Bir gece öncesinden hazırlık yapmak zahmetli geliyorsa paketli halde satılan haşlanmış yiyecekleri tercih edebilirsiniz. Hazırlık aşamasından sunum aşamasına kadar yemeğin tüm sürecine ortak olan Hisar markasının ürünleri ile lezzetli yemekler yapabilir, kolaylıkla kalabalık iftar sofraları kurabilirsiniz.
Önceki yazımıza https://www.hisar.com.tr/blog/icerik/cocugunuza-yemek-yemeyi-sevdirmenin-yollari linkinden ulaşabilirsiniz.