GÜLÜMSETEN KASIM İNDİRİMLERİ BAŞLADI !
750 TL ve ÜZERİ ALIŞVERİŞLERDE KARGO ÜCRETSİZ
PEŞİN FİYATINA 4 TAKSİT İMKANI
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim
Dibi Tutan Cezve Nasıl Temizlenir?
23.08.2024

Dibi Tutan Cezve Nasıl Temizlenir?

"

Dibi tutan cezve nasıl temizlenir? Dibi tutmuş bir cezveyi temizlemek ve eski haline getirmek zor görünse de aslında oldukça kolaydır. Bazen dikkatin dağıldığı anlarda küçük mutfak kazaları olabiliyor. Ocağı kapatmayı unutabilirsiniz  veya pişme süresini yanlış hesaplamış olabilirsiniz. Bu gibi durumlarda farklı yöntemlerle bu durumu ortadan kaldırabilirsiniz.

Başka işle ilgilenirken ocaktaki yemeği unutmak da en sık görülen mutfak kazalarından biridir. Bu gibi durumlarla karşılaştığınız zaman temizlemek  için bazı önerilere göz atabilirsiniz. Dibi tutan cezve nasıl temizlenir sorunu ile karşılaştığınızda bu sorunla ilgili çeşitli yöntemleri deneyebilirsiniz.

Dibi tutmuş cezve, tencere ve tavaları temizlemek için birçok formül vardır. Dibi tutmuş cezve, tencere ve tavalara yapılan en sonuçsuz hareketlerden biri kesinlikle cezvenin altını, henüz sıcakken elinize geçen herhangi bir malzeme ile hafifçe zarar vermeden kazımaktır.

Hisar Optima Mercury Çelik Cezve Takımı 3 Parça ürünümüze sitemizden ulaşabilirsiniz.
 

Cezvenin dibi tuttuysa, yapacağınız en iyi şey, önce cezvenin soğumasını beklemektir. Bu yazıda, Dibi tutan cezve nasıl temizlenir sorusunun yanıtını bulabilirsiniz. Keyifli okumalar!

Karbonat

Dibi tutan cezve nasıl temizlenir? Cezvenizde temizlik söz konusu olduğunda karbonat en büyük yardımcınız olabilir! Birçok konuda faydalı olan ve kolay ulaşılabilir olması nedeniyle sıklıkla tercih edilen karbonat, yanmış  cezve temizliğinde etkili yöntemler arasında yer almaktadır.

Dibi tutan cezve nasıl temizlenir sorusuna ilk cevap: Karbonat

Cezveyi ocakta unuttuysanız veya altını kararttıysanız, önce ocaktan alın ve dibe yapışan artıkları henüz sıcakken tahta kaşıkla temizleyin. Ardından cezveyi soğumaya bırakın.

Oda sıcaklığına gelen cezvenin altını kaplayacak kadar karbonat koyun ve üzerine oda sıcaklığındaki suyu ekleyin. Tekrar ocağa alıp kaynamaya bırakın. Karbonat ve su miktarını cezvenin büyüklüğüne göre ayarlayabilirsiniz.

Cezvenin dibindeki yanık  yerler yumuşadıktan sonra  içindeki karbonatlı suyu boşaltın. Ardından soğumaya bırakın. Soğuyan tavanızı tamamen temizledikten sonra kullanmaya devam edebilirsiniz.

Cezveyi ocakta unuttuysanız ve yeni fark ettiyseniz, cezveyi ocaktan aldıktan sonra henüz sıcakken altta kalan artıkları tahta kaşıkla temizleyin. Daha sonra soğuması için oda sıcaklığında bırakın.

Cezve soğuduğunda, tüm tabanı kaplayacak şekilde karbonat dökün. Üzerine suyu ekleyip kaynamaya bırakın. Cezvenin dibindeki yanık noktalar yumuşadığında içine suyu dökün ve deterjanlı bir sünger yardımıyla temizleyin.

Sirke

Yanık izleri çok fazla değilse veya cezvede koyulaşmadan şikayet ediyorsanız sirke ile derinlemesine temizlik yapabilirsiniz. Cezveye 1 su bardağı sirke ekleyin ve kapağını kapatın. Cezveyi 1 gece bu şekilde bırakın.

Ertesi gün sirkeyi boşaltın ve sünger yardımıyla cezvenizi temizleyin. Dibi tutan cezve nasıl temizlenir için temizleme yöntemlerinden biri olan sirke sıklıkla kullanılır. Tencere ve tavalarınızda da rahatlıkla deneyebilirsiniz.

Bulaşık Deterjanı

Dibi tutan cezve nasıl temizlenir sorusunun bir diğer yöntemi ise her zaman işe yarayan: Bulaşık deterjanı

Cezvedeki yanık lekeleri tamamen yüzeyden çıkarmak için, üzerini kaplayacak kadar suyla doldurun. İçine biraz bulaşık deterjanı ekleyin. Bu şekilde suyu orta ateşte kaynatın.

Kaynattıktan sonra ocağı kapatın ve 1 gece bu şekilde bırakın. Islatma işleminden sonra cezveye suyu dökün ve tahta kaşık yardımıyla yanık kısımlarını kazıyın.

Yanık noktalarının tamamen temizlendiğinden emin olduktan sonra cezveye yaklaşık 1 bardak karbonat ekleyin. Üzerine temiz su ekleyin ve cezveyi bir gece daha bu şekilde bırakın. Cezveyi ertesi gün tamamen temizleyerek kullanabilirsiniz.

İsteğe bağlı olarak biraz bulaşık deterjanı veya toz çamaşır deterjanı eklediğiniz tencereye deterjanın üzerini geçecek kadar su doldurun ve ocakta kaynatın. Su kaynarken yanık kısımlarını tahta kaşık yardımıyla nazikçe kazıyın. Ardından kaynayan suyu boşaltın ve bir sünger yardımıyla tencerenizi iyice temizleyin.

Tuz ve Buz

Dibi tutan cezve nasıl temizlenire sıradaki cevap çok kullanılmayan bir yöntem, bu yöntemde tuz ve buz kullanılıyor. Cezve sıcaksa, ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Yumuşak kalıntıları gidermek için cezveyi suyla durulayın.

Tencereye yarım su bardağı tuz dökün. Ovarken tuza ihtiyacınız olacak. Ardından, cezvenin yarısını dolduracak kadar kırılmış buz ekleyin. Karışımı tencerede çalkalayın ve döndürün.

Dönerken, kahverengi tabakanın yüzeyden ayrıldığını göreceksiniz. Su, iyileşme olup olmadığını görmek için çok karardığında, kabı boşaltın ve taze bir miktar tuz, buz ve su ile başlayın.

Tencere istediğiniz gibi temizlenene kadar temizlemeye devam edin. Şiddetli yanıklar hafif birikimden daha fazla zaman alacaktır. Kahverengi tabaka çıkarıldıktan sonra tencereyi normal şekilde yıkayın. Yumuşak bir bezle kurulayın ve cezveniz kullanıma hazır.

Çamaşır Deterjanı

Cezveye bulaşık deterjanı veya toz çamaşır deterjanı ekleyin. Üzerini tamamen su ile doldurup  bir süre ocakta kaynatın. Su kaynarken yanık kalıntılarını tahta kaşıkla nazikçe çıkarın. Ardından kaynayan suyu boşaltın ve yumuşak sünger yardımı ile cezveyi temizleyin.

Limon ve Tuz

Kararmış veya yanmış tavanızı temizlemenin bir başka yolu da limon ve tuzun güçlü kombinasyonu sayesinde çok daha kolay! Bu yöntem için için öncelikle yanmış tencereye veya tavaya  2 yemek kaşığı limon suyu ve 1 yemek kaşığı tuz ekleyip yarım saat boyunca bekletin.

Bu sürenin sonunda zarar vermeyen bir sünger yardımıyla çok fazla bastırmadan ve ovalamadan tencerenizi temizleyin. Cezveyi çok fazla bastırmadan temiz bir süngerle birlikte temizleyin. Ovma, yanık izlerinin çıkarılmasını kolaylaştıracaktır.

Bulaşık Makinesi Tableti

Dibi tutan cezve nasıl temizlenir sorusunda sıradaki yöntem: Bulaşık makinesi tableti

Cezvenizi dolduracak kadar su koyun ve kaynamaya bırakın. Cezvenize bulaşık makinesi tableti veya tozu ekleyin. Kaynar su ekleyin ve cezveyi ağzına kadar doldurun. Bulaşık makinesi tableti veya tozu kullanıyorsanız, şimdi kapak kapalıyken yarım saat beklemeniz gerekir.

Birkaç dakika sonra bir göz atmak isteyebilirsiniz. Lekenin bir kısmının kopup yüzeye çıktığını görebilirsiniz. En az bir saat bekleyin. Bir gecede bırakırsanız çok daha iyi bir sonuç elde edebilirsiniz.

Şimdi suyu yavaşça cezvenin etrafında döndürün. Cezvenin altını ve kenarlarını boyayan tortunun yüzeyde yüzdüğünü görmelisiniz. Birkaç kez döndürdükten sonra, suyu yavaşça dökün. Tencereyi temiz suyla durulayın.

Dibi Tutan Cezvenin Dışı Nasıl Temizlenir?

Dibi tutan cezve nasıl temizlenir sorusunu maddelerle temizlik için yöntemleri sıraladık. Eğer  cezvenin içini temizledikten sonra cezvenin dışını da temizlemeyi düşünüyorsanız bu konuda hazırladığımız birkaç yöntemi okuyabilirsiniz. Cezvenin dış yüzeyi yanmanın etkisiyle siyah-kahverengi lekelere dönüşür. Bu yüzeydeki lekeleri çıkarmak için öncelikle cezvenin soğumasını beklemek gerekir. Tepsinin dışındaki siyah noktalara karbonatı dökün.

Ardından kullanacağınız bulaşık süngerinin üzerine 1 yemek kaşığı karbonat ekleyin. Süngerin içindeki karbonata yarım limonun suyu ekleyin. Bu karışım anında köpürmeye başlayacaktır.  Sünger ile fazla bastırmadan lekeleri ovalayın. Ardından bol su ile durulayın.

Bir başka yöntem ise büyük bir cezveye biraz sıcak su ekleyin. Yanmış cezveyi büyük cezveye yerleştirin. Suya 2-3 yemek kaşığı karbonat ekleyin ve 3-4 saat bu şekilde bekletin. Ardından yanan cezveyi süngerle ovalayarak temizleyebilirsiniz.

Hisar Lizbon Çelik Cezve Takımı Pembe 4 Parça ürünümüze sitemizden ulaşabilirsiniz.
 

Birbirinden lezzetli kahveler için paslanmaz çelikten üretilen Hisar pişirme grubu ürünlerini inceleyebilirsiniz.

Bu yazımızda sizlere dibi tutan cezve nasıl temizlenir sorusu hakkında bilgiler verdik. Bir önceki yazımıza https://www.hisar.com.tr/blog/icerik/yemek-takiminiza-yakisacak-masa-aksesuarlari linkinden ulaşabilirsiniz.

"

Blog Son Eklenenler
Granit Tencere Sağlıklı Mı?
Sağlıklı bir tencere satın almak istiyorsanız özellikle de granit tencere sağlıklı mı şeklinde kafanızda belirsizlikler var ise muhakkak ki küçük bir araştırma yaparak granit tencerelere göz atabilirsiniz.
Sürdürülebilir Yaşam İçin Mutfağınızda Yapabilecekleriniz
Sürdürülebilir yaşamı tercih eden bilinçli bireylerin artmasıyla birlikte organik ve sağlıklı beslenme ön plana çıkar.
Kurban Bayramı Nedir, Nasıl Ortaya Çıktı ?
Kurban Bayramı, İslam dininde önemli bir yere sahip olan ve her yıl Müslümanlar tarafından kutlanan dini bir bayramdır. Bu bayram, İbrahim Peygamber'in Allah'a olan bağlılığını göstermek için oğlu İsmail'i kurban etmek istemesiyle başlayan bir geleneğe dayanır.  
Kış Sebzeleri ile Yapılabilecek Tarifler
Mevsiminde ve taze yiyecek tüketmek hem daha sağlıklı hem de daha ekonomiktir. Kış sebzeleri, soğuk hava şartlarında da yetişebilen yiyeceklerdendir.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü İçin Hediye Önerileri
8 Mart Dünya Kadınlar Günü, kadınlara olan sevgi ve saygıyı ifade etmek, onları özel hissettirmek için mükemmel bir fırsattır. Bu özel günde, hayatınızdaki kadınlara değer verdiğinizi göstermenin en güzel yollarından biri, onlara kalıcı, şık ve kullanışlı bir hediye vermek olabilir. Hisar Sofra Sanatı olarak, her evin ihtiyacı olan sofra ve mutfak estetiğini tamamlayan çeşitli ürünlerimizle, bu özel günde sevdiklerinize verebileceğiniz en anlamlı hediyeleri sunuyoruz.
Çayınızın Yanında En İyi Gidecek Kek Tarifi
Kek tarifi gibi çeşitli malzemelerle kişiselleştirilebilen atıştırmalıklar, çay saatlerinin favori yiyeceklerindendir.
14 Şubat'ta Aşkınızı Gösterebileceğiniz En Romantik Hediyeler
Bu yıl sevdiğiniz kişiye kalıcı, kullanışlı ve her gün sizi hatırlatacak bir hediye vermek istiyorsanız, mutfak ürünleri mükemmel bir seçenek olabilir...  
Tava Nasıl Temizlenir? Çizmeden Tava Temizleme Yolları
Tencere ve tavalarda temizlik ve muhafaza koşulları ürünün ömrünü belirler. Peki, tava nasıl temizlenir?
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.